Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Google uklonio aplikaciju Make Me Asian zbog protesta
Članak
Objavljeno: 22.01.2013. 15:34

Play Store 

Google uklonio aplikaciju Make Me Asian zbog protesta

Aplikacija Make Me Asian izazvala antirasističke proteste, pa je uklonjena iz Play Storea.

Google uklonio aplikaciju Make Me Asian zbog protesta

Kada je proizvođač aplikacija KimberyDeiss kreirao Android aplikaciju "Make Me Asian" koja omogućuje pretvaranje lica na fotografijama u stereotipne azijske likove, pastor jedne crkve u Washingtonu, Peter Chin, pokrenuo je online peticiju za njezino uklanjanje iz Play Storea, optužujući developere, ali i Google za rasizam.

Peticija je ubrzo skupila desetak tisuća potpisa pa je Google odlučio reagirati njezinim uklanjanjem, mada to isto nije učinio s aplikacijom "Make Me Indian" istog proizvođača, koja lica na fotografijama mijenja u Indijance.

"Ovakva karakteriziranja stereotipa sam vidio i prije, ali nisam očekivao da će se takvo što naći na Googleovom Play Storeu", kaže pastor Chin.

Google nije želio komentirati ovaj slučaj niti priznati je li aplikaciju uklonio zbog peticije, već je  za CNN samo izjavio: "Mi ne komentiramo individualne aplikacije. Uklanjamo aplikacije iz Google Playa koje krše naša pravila". Također nije naveo ni razlog zbog kojeg je odlučio ostaviti na Storeu aplikaciju Make Me Indian, koja čini potpuno isto u vezi indijanske rase.

Neki američki mediji stoga kažu kako se očito i stotinama godina nakon Divljeg zapada, u Americi rasizam prema pripadnicima rase koja je prva nastanjivala ovaj kontinent, ne doživljava kao nešto negativno.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam