Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • EU odobrio slanje podataka o putnicima zrakoplova vlastima SAD-a
Članak
Objavljeno: 23.04.2012. 11:45

EU parlament 

EU odobrio slanje podataka o putnicima zrakoplova vlastima SAD-a

Američke vlasti će imati pristup bazama podataka europskih avioprijevoznika.

EU odobrio slanje podataka o putnicima zrakoplova vlastima SAD-a

Europski parlament je ovih dana donio odluku po kojoj će podaci o svim putnicima koji iz Europe lete u SAD, biti dostupni američkim carinskim, imigracijskim i drugim službama, na taj način da će im biti omogućen pristup u baze podataka europskih avioprijevoznika.

Ova kontroverzna odluka je donesena nakon dugih 8 godina, od kako se zahtjev američkog Odjela za sigurnost (Department of Homeland Security), prvi puta našao pred zastupnicima parlamenta EU.

Prema članu 231 američkog Zakona u pojačanoj sigurnosti granice i ulascima s vizom (Enhanced Border Security and Visa Entry Act), avioprijevoznici koji lete za SAD moraju petnaest minuta nakon uzlijetanja poslati američkim vlastima detaljne podatke o putnicima (Passenger Name Record, PNR).

Ovom odlukom EU, ti se podaci sada moraju dostaviti prije polijetanja, što američkim vlastima omogućuje izbacivanje putnika iz zrakoplova koji se još nalazi na uzletištu u drugoj zemlji.

Ovo je ujedno presedan, jer je dostavljanje takvih podataka zabranjeno između zemalja Europske unije Zakonom o zaštiti podataka (Data Protection Act).

Zastupnici EU koji su glasali protiv ove odluke, u raspravi koja je prethodila donošenju ovog zakona, govorili su kako je EU ucijenjena od strane SAD-a, obzirom da je američka vlada zaprijetila kako će kažnjavati europske avioprijevoznike koji ne dostave tražene podatke i zabranjivati im slijetanje na njihove zračne luke, te da će ukinuti vizni sustav za putovanja u SAD.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam