Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.07.2013. 09:35

Saudijska Arabija 

10 godina zatvora za Facebook aktiviste

Saudijska Arabija nema sluha za online izražavanje političkih stavova.

10 godina zatvora za Facebook aktiviste

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je 7 "cyber-aktivista" na kazne između 5 i 10 godina zatvora za online izražavanje protesta protiv tamošnjih vlasti, uglavnom preko Facebooka.

Prema izvještaju organizacije za ljudska prava Human Rights Watch (HRW), aktivisti su uhićeni u rujnu prošle godine, a njihovo suđenje je započelo u travnju ove.

Saudijsko tužilaštvo ih je optužilo za postanje online poruka koje podržavaju proteste, mada nisu direktno optuženi za sudjelovanje u protudržavnim demonstracijama.

Najdužu zatvorsku kaznu dobio je aktivist koji je na Facebook postavio dvije stranice na kojima se objašnjavaju najbolje protestne tehnike, a HRW naglašava kako su aktivisti osuđeni za potpuno pacifističke poruke mira, izražavajući jedino stavove da ne postoji siguran način slobodnog govora u Saudijskeoj Arabiji.

Organizacija za ljudska prava također navodi kako su svi optuženi priznali da podržavaju šeika Tawfiqa al-Amera, koji se u zatvoru nalazi od 2011. godine zbog pozivanja na rušenje saudijskog režima, te tvrdi kako su vlasti priznanja iznudile mučenjem članova grupe. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam