Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.04.2011. 20:40

ARD  

Nijemci kritiziraju Hrvatsku zbog uništavanja rijeka

Nijemci se brinu za hrvatske vodene tokove

Nijemci kritiziraju Hrvatsku zbog uništavanja rijeka

Tibor Mikuška iz Društva za zaštitu ptica i okoliša Hrvatske u prilogu ARD-a najviše kritizira Hrvatsku

Njemačka državna televizija ARD kritizirala je, u prilogu objavljenom u Internet izdanju Dnevnika, najnovije planove Hrvatskih voda za proširenje korita i dubine Save, Neretve, Mure, Drine i Dunava, povezujući ih i s korupcijom, prenosi Deutche Welle.

Hrvatska vodoprivreda planira prirodne tokove rijeka pretvoriti u jedinstveni kanal, opasan kamenjem i nasipima, navodi ARD. „U Europi praktično više nema tako velike rijeke koja je u svom središtu toliko dobro očuvana kao Sava”, izjavio je u 2,5-minutnom prilogu direktor Parka prirode Lonjsko polje Goran Gugić. „Ali, Hrvatska izgleda želi stići do četvrtog stupnja riječnog prometa, a da bi do toga došla, korito Save i njezina dubina morali bi se povećati i proširiti”.

lonjsko polkje0

Jedinstveni europski Park prirode Lonjsko polje zbog intervencija na vodotokovima mogao bi biti devastiran, tvrdi ARD

ARD je objasnila kako to znači proširivanje oko 400 kilometara prirodnog toka Save i Dunava, za što „Hrvatske vode” još čekaju dozvolu.

Stvar je u tome, napominje Deutche Welle, kako bi planovi trebali biti odobreni prije nego što Hrvatska postane članica EU i „Savjeta prirode 2000”, obzorom da tada više ne bi smjela na ovako brutalan način mijenjati zaštićena prirodna područja.

 Hrvatska želi započeti devastaciju rijeka prije nego postane članicom EU 

Njemačka televizija ističe da slična sudbina prijeti Neretvi, Dravi, Muri i Dunavu, a hrvatske vlasti navodno planiraju i kopanje kanala koji bi trebao povezati Savu i Dunav, čime bi „Hrvatska dobila svoj Sueski kanal”.

Neki stručnjaci, međutim, tvrde kako uopće nema potrebe za riječnom plovidbom po Savi, kao ni za proširenje njezinog korita, jer godišnji promet na njoj iznosi samo 200 brodova.

Objašnjenje za ove planove iznio je, u prilogu njemačke državne televizije, Tibor Mikuška iz Društva za zaštitu ptica i okoliša Hrvatske, koji je rekao da, usprkos ekonomskoj krizi, vlasti planiraju investirati oko 80 milijuna eura u regulaciju Save, a kasnije još četiri milijuna godišnje za troškove održavanja.

„Ako malo bolje pogledate tko preispituje ove zahtjeve, tko ih provjerava, tko su vještaci, vidjet ćete kako su to sve ljudi koji su na ovaj ili onaj način povezani sa Uredom za vode. Doista možemo reći kako je riječ o korupciji u velikom stilu, ja bih rekao - o kriminalu”, rekao je Mikuška.

Čekamo odgovor Hrvatskih voda koje je ovako lijepo "oprala" njemačka TV, a čitav prilog možete pogledati na ovom linku.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hrvatska Njemačka
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam