Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.07.2011. 16:27

Matematika 

Matematičar zavarivač neće osvojiti milijun dolara

Riječki zavarivač, samouki matematičar, koji tvrdi da je riješio Euklidove probleme, malo je pogrešno shvatio koje probleme treba riješiti da bi se osvojila bogata nagrada.

Matematičar zavarivač neće osvojiti milijun dolara

Saša Stefanović, 51-godišnji zavarivač zaposlen u riječkom brodogradilištu 3. maj, uzeo je dosta medijskog prostora ovih dana, nakon što je Novi list objavio informaciju kako je uspio riješiti četiri od sedam milenijskih matematičkih problema, za čija se rješenja dobiva milijun dolara od strane jednog američkog instituta.

Mnogi su nakon toga suosjećali sa Sašom zbog njegove izjave kako je svoje rezultate želio prikazati domaćim matematičarima u Društvu matematičara, Matematičkom glasniku, PMF-u, no nitko mu se nije udostojio odgovoriti, implicirajući kako se radi o njihovoj bahatosti, jer "što može jedan zavarivač znati o matematici?".

Stefanović je tvrdio kako je uspio riješiti tri Euklidova problema, kvadraturu kruga, delfski problem i trisekciju ugla, dodavši kako je bio vođen činjenicom što stari Grci nisu znali ono što mi znamo, poput toga da je Zemlja okrugla.

 matematičari ukazuju da ti matematički problemi nisu stvarni problemi, pogotovo ne oni za koje se osvajaju novčane nagrade 

Kada je pod pritiskom javnosti znanstveni svijet napokon počeo odgovarati na njegove tvrdnje, postalo je jasno da ti problemi baš i nisu stvarni problemi, pogotovo ne oni za koje su raspisane bogate novčane nagrade.

Matematičari su ukazali kako se problemi koje spominje Stefanović ni ne mogu riješiti, jer bi recimo u slučaju Euklidovoe kvadrature kruga trebalo konstruirati kvadrat koji bi imao istu površinu kao krug, koristeći samo ravnalo i šestar, što je dokazano nemoguće, kao i u slučaju trisekcije kuta, jer se ravnalom i šestarom ne može na tri dijela podijeliti kut od 60 stupnjeva, za razliku od onog od 90.

Nakon toga, ustanovljeno je kako Clay Mathematics institut o kojem priča Stefanović, uopće ne daje nikakve nagrade za rješavanje tih problema, već se radi o potpuno drugim: P versus NP problem, Hodge conjecture, Poincaré conjecture (problem je već riješen), Riemann hypothesis, Yang–Mills existence and mass gap, Navier–Stokes existence and smoothness, te Birch and Swinnerton-Dyer conjecture.

U svakom slučaju, ne bismo željeli gospodina Stefanovića omesti u daljem matematičkom istraživanju, voljeli bismo da ozbiljno prione rješavanju problema koji bi mu doista mogli donijeti slavu, novac u i ugled u matematičkom svijetu, no željeli bismo ga uputiti da se prije bilo čega drugog, dobro informira.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam