Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.02.2016. 13:19

Internet stvari 

IoT to Europe konferencija u Zagrebu

Saznali smo što je IoT i vidjeli konkretne projekte, dok su srednjoškolci izradili svoj prvi Croduino projekt.

IoT to Europe konferencija u Zagrebu

Internet of Things je trenutačno najveći tehnološki buzzword,  što su prepoznali u Visokoj školi za informacijske tehnologije (VsiTe), koja je uz Visoku poslovnu školu Par i Dunav Net organizirala prvu IoT konferenciju u Hrvatskoj.  

IoT to Europe konferencija odvijala se u dva smjera. Preko 90 srednjoškolaca iz 22 škole u dvije  učionice, sudjelovalo je u radionici. U timovima su na Arduino pločicama slagali svoj IoT uređaj uz paralelno osnovno programiranje na računalu. I dok su hrvatski srednjoškolci uronili u konkretne početke IoT-a, glavna dvorana bila je rezervirana za panel diskusije i predstavljane IoT projekata.

VIDI IoT to Europe 2

Na prvom panelu sudionici (dr.sc Srđan Krčo - DunavNet, prof.dr.sc. Ivana Podnar Žarko - Fer, mr.sc. Mihael Buković (VsiTe) i Dinko Kadi iz Vidija, odgovorili su na pitanje što je to IoT i u kojem smjeru ide u Europi.

Internet of things ili Internet stvari zapravo je naziv za uređaje koji imaju određene senzore i prikupljaju podatke, te zatim na osnovu njih izvode neke zadaće. Sudionici panela su se složili da je za budućnost jako bitna standardizacija protokola i platformi, kako bi razne vrste uređaja i senzora mogle dobiti interoperabilnost.

VIDI IoT to Europe 3

Svoja bogata iskustva s raznih projekata podijelili su Srđan Kočo iz DunavNeta i profesorica Podnar Žarko s FER-a na kojem je ustanovljen Internet of Things laboratorij.

Drugi panel bavio se pitanjem pametnih gradova. Doc.dr.sc Dejan Drajić iz DunavNeta pričao je o projektima koji su dijelom financirani sredstvima Europske Unije, a bave se Internetom stvari.

Panelisti (sudjelovali su još Veljko Bituh iz Selmeta i Boris Tomaš s FOI-a) su se složili da je fraza pametni grad namjerno neodređena, pa su npr. kod nas pametni gradovi Varaždin koji ima besplatni Wi-Fi koji ne radi kako treba i primjerice Pleternica koja je taj epitet dobila na osnovu napravljene obližnje hidrocentrale.

VIDI IoT to Europe 5

Treći panel bavio se konstrukcijom IoT sustava, a o ugradbenim sustavima, programskih jezicima, sigurnosti Iv6 i pojmu BigData pričali su Konrad Wrona iz NATO-a, prof.dr.sc. Mario Kušek s FER-a, Gordan Krešić iz Steatoda, dr.sc Nenad Gligorić iz DunavNeta i dipl.ing. Stjenka Bojanić kao predstavnik domaćina VsiTe-a.

Nakon panela koji su izazvali postavljanje puno pitanja od sudionika iz cijele regije, uslijedilo je predstavljanje zanimljivih projekata. Profesorica Ivana Podnar Žarko sa zagrebačkog FER-a predstavila je projekt Izazovi u području Interneta stvari.

Sustav za daljinski nadzor potrošnje električne energije ruralnih solarnih instalacija pod nazivom Svarožić predstavio je Vsiteov Koča Vrančić

VIDI IoT to Europe 4

Projekt Digitalnog prepoznavanja emocija, spola i dobi, te mjerenje ljudskog tijela predstavio je Tomislav Bronzin iz Citus grupe, a kompleksni nadzor sistemskih objekata predstavio je Samir Bračković iz Storm Computersa. Sudionici su mogli saznati kako se upravlja pneumatskim mišićem, a posljednji predstavljen projekt bio je IoT & Integrirana sigurnost.

Velika gužva, angažiranost sudionika u aktivnim panel diskusijama i veliki interes za Arduino radionice, definitivno su pokazali da je koncept pogođen i da je Internet of Things itekako interesantna tema za domaću publiku.

Inače, ova konferencija je jedan od projekata kojim Vsite slavi svoju desetu godišnjicu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam