Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.10.2011. 16:55

Nagrade 

Državne nagrade za znanost za 2010.

Hrvatski sabor je na svečanoj sjednici uručio Državne nagrade za znanost za iznimno važna dostignuća u znanstveno‐istraživačkoj djelatnosti.

Državne nagrade za znanost za 2010.

Dr. Biserka Kojić-Prodić, dobitnica Državne nagrade za životno djelo u području prirodnih znanosti.

Na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora uručene su Državne nagrade za znanost za iznimno važna dostignuća u znanstveno - istraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci.

Čitav popis 26 nagrađenih znanstvenika i znanstvenih suradnika možete pogledati na ovom linku, a mi ćemo spomenuti tek nekolicinu.

Nagrada za životno djelo u području prirodnih znanosti

Nagrada za životno djelo uručena je dr. Biserki Kojić-Prodić, zaslužnoj znanstvenici IRB-a, kao priznanje za cjelokupan znanstveno-istraživački rad te izuzetan doprinos proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata rada u području prirodnih znanosti.
 
Dr. Kojić-Prodić doktorirala je kemiju na PMF-u u Zagrebu, a od 1960. godine radi na Institutu Ruđer Bošković, prvo kao tehničarka na tadašnjem Odjelu za strukturnu i anorgansku kemiju IRB-a, da bi 1981. godine postala voditeljicom Rendgentskog laboratorija, a 1997. godine voditelj Laboratorija za kemijsku i biološku kristalografiju, Zavoda za fizičku kemiju IRB-a.

Područje istraživanja kojim se dr. Kojić-Prodić bavi je rendgenska kristalografija. Tijekom svoje bogate znanstvene karijere bila je voditeljica brojnih hrvatskih i međunarodnih znanstvenih programa.

Članica je Europske akademije znanosti, Međunarodne komisije za kemijsku kristalografiju i predsjednica National Affiliated Centre of The Cambridge Crystallographic Data Centre za Hrvatsku, Sloveniju i Makedoniju.

Također, recenzentica je brojnih međunarodnih časopisa. Godine 1971. dobila je Republičku nagradu "Ruđer Bošković", a 1997. godine nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Napisala je preko 230 znanstvenih radova koji su citirani oko 2.500 puta.

Godišnja nagrada u području prirodnih znanosti

Dr. sc. Nevenku Biliću, znanstvenom savjetniku IRB-a, uručena je godišnja Državna nagrada za znanost za značajno znanstveno dostignuće u području prirodnih znanosti i to za značajan znanstveni doprinos ujedinjenja tamne materije i tamne energije u modelima kvartesencije.

Tamna materija i tamna energija dvije su različite supstance u svemiru koje sačinjavaju preko 95% mase/energije svemira.

U modelima kvartesencije obje supstance opisane su jedinstvenim poljem kao jedan entitet. Ovim se pristupom sugerira jedinstveno rješenje dva najvažnija problema suvremene kozmologije: problem kozmološke konstante i problem tamne materije.

U toj kategoriji nagrade su također dobili prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček, izvanredni profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i
prof. dr. sc. Zoran Vondraček, redoviti profesor u trajnom zvanju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Državne nagrade za znanost laureatima su uručili ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs i predsjednik Hrvatskog sabora g. Luka Bebić.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam