Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.01.2012. 09:39

HGK 

Bespovratna sredstva EU za poduzetnike

HGK održao drugu radionicu o otvorenom natječaju za bespovratna sredstva za poduzetnike.

Bespovratna sredstva EU za poduzetnike

Druga po redu informativna radionica o otvorenom natječaju za bespovratna sredstva za poduzetnike IPA - komponenta IIIC - regionalna konkurentnost, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održala se 3. siječnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Cilj radionice bio je informiranje poduzetnika o natječaju te unaprjeđenju vlastitog poslovanja.

Radionicu je otvorila Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU, ustvrdivši da će HGK u narednom razdoblju u još većoj mjeri biti partner gospodarskim subjektima u svim njihovim poslovnim projektima poput primjerice financiranja poslovnih operacija, pronalaženja i povezivanja s poslovnim partnerima  te  nastupa  na sajmovima.

Ove godine treba znatno pojačati napore usmjerene na poboljšavanje konkurentnosti našeg gospodarstva s posebnim naglaskom na jačanje malog i srednjeg poduzetništva. Vesna Trnokop-Tanta naglasila je kako je natječaj izazvao veliko zanimanje poduzetnika, a ova procedura je na neki način uvod u ono što nas čeka nakon ulaska u EU. Pripremljena dokumentacija i u slučaju da se financijska sredstva ne dobiju može se uz dodatno ažuriranje koristiti i kasnije.

Uvjeti za poduzetnike

Prijavitelj mora minimalno osigurati 15 posto financijskih sredstava pa EU sredstva mogu dosegnuti maksimalno 85 posto traženih financijskih sredstava za projekt. U prikupljanju potrebnih financijskih sredstava  poduzetnicima  će na raspolaganju biti i naše banke te stručna pomoć HGK. Malo i srednje gospodarstvo je fleksibilno te se lakše restrukturira u skladu s potrebama suvremene ekonomije od velikih poduzeća. Sugestije i primjedbe sudionika radionica su dobro došle te će se koristiti u daljem radu, zaključila je Vesna Trnokop-Tanta.

Cilj operativnog programa za regionalnu konkurentnost je, uz pomoć jačanja konkurentnosti, poticati gospodarsku i društvenu ujednačenost u pogledu razvijenosti svih dijelova Republike Hrvatske, rekla je Sanja Fišer, načelnica u Ministarstvu gospodarstva.

Nakon ulaska RH u EU bit će nam dostupna financijska sredstva Europskog fonda za regionalni razvitak. Jedan od prioriteta je jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva koje se realizira uz pomoć nekoliko mjera kao što su primjerice poboljšavanje poslovne klime te transfer tehnologija i podrška na znanju utemeljenim i novoosnovanim poduzećima. Sanja Fišer je naglasila kako su poduzetnici izjavili da već i samo ispunjavanje dokumentacije može poslužiti kao orijentir prilikom  poboljšavanja funkcioniranja procesa unutar poduzeća. 

Što se financira

Marina Hodak, voditeljica projekta u Ministarstvu gospodarstva pojasnila je da  darovnica ili Grant shema predstavlja dodjelu bespovratnih sredstava  a radi se o instrumentu koji promiče određenu politiku iz pravne stečevine EU. Pri tome se odnosi na direktno financiranje neprofitnih aktivnosti koje doprinose općem interesu.

U te aktivnosti može primjerice spadati unaprjeđivanje procesa kvalitete radnih ili organizacijskih odnosa  jer se profit generira kasnije u odnosu na datum investicije.

Osnovni principi su: nekumulativnost (za jedan projekt moguće je dobiti sredstva iz jedne sheme bespovratnih sredstava) ; transparentnost i jednak tretman (ocjenjivanje projekta na temelju unaprijed određenih kriterija); neprofitni karakter; neretroaktivnost (prihvatljivi su isključivo troškovi koji su nastali nakon potpisivanja ugovora); sufinanciranje.

Financiraju se: investicije u tehnologije, nove proizvodne metode, zeleno gospodarstvo i zaštita okoliša, energetska učinkovitost; certificiranje proizvoda, usklađivanje s eko standardima te povećanje konkurentnosti.

Tri su kriterija prihvatljivosti: prihvatljivost predlagatelja odnosno nositelja projekta i partnera ; prihvatljivost projekta i aktivnosti ; prihvatljivost troškova.

Rokovi za predaju opisa projekta

Do 20. veljače 2012. predaje se samo sažetak (Concept note) – opis projekta na maksimalno pet stranica te procjena budžeta  (detaljnija dokumentacija i elaborirani proračun šalju se naknadno). Ova faza je eliminatorna što znači da se najbolji projektni sažeci odabiru, te se prijavitelji pozivaju na dostavljanje potpune dokumentacije. Prijave se predaju na engleskom jeziku.             

Ovo je druga radionica na ovu temu, a organizira se radi iznimnog interesa poduzetnika kojima je putem ovog natječaja na raspolaganju iznos od 3 milijuna eura, a visina pojedinačnih potpora iznosit će od 50.000 do 200.000 eura.

Kontakt osoba za dodatne informacije u vezi natječaja u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva je Marina Hodak, e-mail: marina.hodak@mingorp.hr ili broj telefona: 385 1 61 06 792.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam