Nalazite se
  • Lifestyle
  • Zelena knjiga o audiovizualnim djelima
Članak
Objavljeno: 16.07.2011. 08:40

Europska komisija o autorskim pravima 

Zelena knjiga o audiovizualnim djelima

EK je na inicijativu povjerenika za unutarnje tržište Michela Barniera izdala zelenu knjigu o internetskoj distribuciji AV djela.

Zelena knjiga o audiovizualnim djelima

Michel Barnier inicirao je Zelenu knjigu

Na to su se odlučili jer digitalne tehnologije i internet brzo mijenjaju način proizvodnje, trgovine i distribucije audiovizualnih djela. Potrošači i dalje očekuju da svim sadržajima te vrste mogu pristupiti bilo kad, bilo gdje i preko bilo kojeg uređaja – od televizora i osobnog računala do mobilnog telefona.

Zelena je knjiga baza za raspravu o pitanju je li i kako moguće prilagoditi regulativni okvir da europska industrija može razviti nove poslovne modele kako bi autori pronašli nove distribucijske kanale te kako bi europski potrošači imali bolji pristup audiovizualnim sadržajima, kao što su filmovi, emisije itd.

Zelena knjiga obrađuje niz tema, kao što su promjene koje se zbog internetske revolucije odvijaju u audiovizualnom sektoru, najbolji načini za rješavanje takvih izazova te pitanje dobivanja prava za distribuciju usluga audiovizualnih medija na internetu.

Dotiču se i pitanja jesu li na razini EU-a potrebne dodatne mjere da se osiguraju odgovarajuće naknade autorima i izvođačima u vezi s internetskom uporabom njihovih djela i izvedbi. Barnier namjerava primjedbe i prijedloge uzeti u obzir pri pripremi više mjera, među kojima je i zakonski prijedlog u vezi s kolektivnim upravljanjem autorskim pravima.

Tzv. kulturne industrije u Europi, uključujući audiovizualni sektor, stvaraju oko tri posto bruto domaćeg proizvoda EU-a, što znači 500 milijardi eura godišnje, te zapošljava oko šest milijuna ljudi. Uz to, sektor ima i važnu ulogu u poticanju inovacija.

Program Europske komisije Media u razdoblju od 2007. do 2013. u europsku filmsku industriju uložit će 755 milijuna eura, dok je od 1991. do danas već dodijeljeno 1,5 milijardi eura. Cilj je programa ojačati distribuciju i promociju europskih filmova te povećanje konkurentnosti sektora.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam