Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.02.2017. 09:45

Vidi 251 

Sve o Microblinku i Photomathu u novom Vidiju

Tvrtke MicroBlink i Photomath nastale su zbog toga što se jednom čovjeku nije dalo plaćati papirnate račune.

Sve o Microblinku i Photomathu u novom Vidiju
Vidi 251

Nova Cool priča u Vidiju br 251. odvela nas je Damiru Sabolu, osnivaču uspješnih hrvatskih tvrtki Microblink i Photomath. "Prvo smo krenuli raditi tvrtku Racuni.hr, gdje smo radili sustav za slanje elektroničkih računa umjesto papirnatih. To je bila ideja. Krenuo sam to proučavati 2008. i bio je to osobni problem koji sam htio riješiti. Bezveze mi je bilo plaćanje [papirnatih] računa. Dolaze mi računi na papiru i sad ja to moram platiti, prekucavati...", prisjeća se Damir Sabol, osnivač MicroBlinka i Photomatha. Sustav za plaćanje elektroničkih računa razvijali su u suradnji s bankama, a planirali su uzimati proviziju od svakog naplaćenog elektroničkog računa.

Tako je započela priča o njihovoj OCR tehnologiji koju danas koriste u različitim rješenjima. Nakon uspješne aplikacije "Slikaj i plati" koja je bila u stanju čitati tekst s uplatnica i barkodove, Sabol i društvo su OCR tehnologiju ugradili u aplikaciju Photomath koja je nastala kada je Sabol provjeravao zadaću svom sinu, da bi u međuvremenu postala tako popularna da ju svaki mjesec pokreće više od 6 milijuna ljudi u svijetu.

Photomath-i-Microblink-2-Vidi-251

Osim u Photomathu, koji je danas formalno odvojen od MicroBlinka i na kojem radi zaseban tim (tvrtka), MicroBlink koristi svoju OCR tehnologiju u proizvodima za skeniranje IBAN-a (BlinkIBAN), skeniranje osobnih dokumenata (BlinkID) te skeniranje određenog podatka (BlinkInput). Jedna od važnih značajki njihove OCR tehnologije dolazi i od sustava strojnog učenja, pa svi zaposlenici polaze interne edukacije o strojnom učenju, gledaju predavanja i rješavaju zadatke. U ovom Vidiju ćete saznati i kakvo je moćno računalo za potrebe testiranja i optimizacije tehnologije za izvršavanje neuronskih mreža na mobitelu složio Sabol te ćete otkriti i kako on vidi budućnost tehnologije u kojoj će veliku ulogu imati VR i AR sustavi. Obzirom da njegove aplikacije danas imaju oko 40 milijuna korisnika, vjerujemo da ćete saznati obilje zanimljivih i korisnih informacija.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam