Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.01.2013. 09:54

Gartner 

Samsung prestigao Apple u kupovini čipova

Tijekom 2012. godine Samsung je naručio poluvodiča u iznosu od 23,9 milijardi dolara.

Samsung prestigao Apple u kupovini čipova

Prema izvještaju analitičara Gartnera, Samsung i Apple zajedno naručuju 15% od ukupne potražnje poluvodiča u svijetu.

Samsung je tijekom 2012. godine za svoje potrebe naručio čipova u iznosu od 23,9 milijardi dolara, dok ih je Apple kupio za ukupnu svotu od 21,4 milijardi dolara.

Obje tvrtke su ostvarile povećanje narudžbi u odnosu na godinu dana prije, no dok je Apple naručio 13,5 posto poluvodiča više nego 2011. godine, Samsung je svoje narudžbe uvećao za čak 28,9 posto.

Najjačih 10 tvrtki naručitelja poluvodiča u svijetu (Samsung, Apple, HP, Dell, Sony, Lenovo, Toshiba, LG, Cisco, Nokia) je ukupno kupilo čipova u iznosu od 106,4 milijardi dolara, a Masatsune Yamaji, analitičar Gartnera kaže kako su dramatične promjene izazvane lošom makrokenomskom situacijom u svijetu dovele do ukupnog smanjenja narudžbi poluvodiča tijekom 2012. godine.

Stoga ne čudi da su na listi Top 10 naručitelja samo Samsung i Apple ostvarili značajan rast, dok su Sony i Lenovo osim njih jedini kojima su se narudžbe barem malo povećale, dok su svi drugi smanjili potražnju, a najveći pad bilježi Nokia, koja je tijekom 2012. naručila čak 42,6% manje čipova nego 2011.  

Yamaji navodi kako PC tržište još uvijek predstavlja najvećeg naručitelja poluvodiča, no desktop i prijenosna računala se ne prodaju dobro, jer se korisnici sve više okreću novim mobilnim računalnim uređajima poput pametnih telefona i tableta. Ta nova situacija je dovela do smanjenja narudžbi poluvodiča 2012. jer je njihova količina u pametnim telefonima i tabletima znatno manja od količine čipova koji se nalaze u prijenosnim i desktop PC-ima.

gartnerchippurchase-lg
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam