Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.10.2011. 12:08

Microsoft 

Microsoft potpisao 10. patentni ugovor za Android

U najnovijem medijskom priopćenju, Microsoft je obznanio potpisivanje patentnog ugovora s tajvanskom kompanijom Compal Electronics.

Microsoft potpisao 10. patentni ugovor za Android

Microsoft je potpisao 10. ugovor vezan uz Android platformu, ovoga puta s tajvanskom tvrtkom Compal Electronics koja njegovim patentima pokriva tablete, mobilne telefone, e-readere i drugu elektroniku s operativnim sustavom Android ili Chrome.

Nakon potpisivanja ovog ugovora, sada se za više od pola ugovorne svjetske proizvodnje Android uređaja patentna prava plaćaju Microsoftu, jer je kompanija ranije sklopila slične ugovore s još dva velika ugovorna proizvođača, kompanijama Wistron i Quanta Computer.

Microsoft tvrdi kako je sličan uspjeh svog licencnog programa postigao i s kompanijama koje proizvode uređaje pod svojom robnom markom (OEM).

Prošli mjesec je potpisan licencni ugovor sa Samsungom koji je prihvatio plaćanje tantijema za svaki prodani telefon i tablet koji koristi Android, a prije Samsunga ugovor su potpisali LG, Acer, Viewsonic, Velocity Micro, General Dynamics, Onkio i HTC.

Ugovor s Compal Electronicsom je deseti iz serije koja obuhvaća Android i također će mu donijeti prihode od prodaje, ali nije navedeno koliki postotak će im za to uzimati.

Microsoft je proizvođačima Android uređaja ponudio program licenciranja kako bi izbjegli tužbe zbog kršenja patentnih prava, a njegovo uspješno provođenje započelo je prošle godine kad ga je prvi prihvatio HTC za svoje mobilne telefone.

Valja navesti kako su neke kompanije odbile plaćanje licenci Microsoftu, pa je u ožujku ove godine Microsoft tužio kompaniju Barnes & Noble, odnosno proizvođače Nook tableta koji koristi Android, te kompanije Foxconn i Inventec, za kršenje patentnih prava, a trenutno vodi sudski spor i s kompanijom Motorola Mobility.

U svakom slučaju, izgleda kako Microsoft ubire sve veće novce za licenciranje svojih patenata koji su ugrađeni u Android, pa im je ovaj segment poslovanja postao prava zlatna koka, mada ga neki nazivaju svojevrsnim oblikom reketa.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam