Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.05.2011. 14:10

Posao stoljeća 

Microsoft kupuje Skype za 8 milijardi dolara

Microsoft se nalazi blizu zaključivanja ugovora o kupnji kompanije Skype Technologies SA

Microsoft kupuje Skype za 8 milijardi dolara

Ukoliko Microsoft kupi Skype, to će ih koštati između 7 i 8,5 milijardi dolara, uključujući i preuzimanje duga, piše Wall Street Journal.

Po toj cijeni, preuzimanje Skypea će nadmašiti dosad najveću Microsoftovu kupnju od 6 milijardi dolara koliko su dali za online servis aQunative 2007. godine.

Kupovina Skypea će Microsoftu ponuditi još veći prostor na internetu, ali mu omogućiti i status respektabilne sile na sve važnijem tržištu mobilne telefonije, gdje je Skype servis sveprisutan.

Procjenjuje se da Skype ima oko 663 milijuna korisnika širom svijeta koji glasom i slikom komuniciraju preko interneta, a ukupan zbroj poziva na mreži Skypea tijekom prošle godine iznosio je 207 milijardi minuta.

 U odnosu na 663 milijuna ukupnih korisnika, samo ih 8,8 milijuna plaća uslugu Skype servisa 

Obzirom da većina ljudi koristi besplatne Skypeove telefonske servise, to stvara poprilične teškoće kompaniji pri zaradi novca. U odnosu na 663 milijuna ukupnih korisnika, samo ih 8,8 milijuna plaća mjesečno korištenje usluga Skypea, koji je izgubio oko 7 milijuna dolara na 860 milijuna ukupnog prošlogodišnjeg bruto prihoda, pa je to osnovni razlog zbog kojeg se Skype uopće odlučio na prodaju, tvrde analitičari.

Mada Microsoft zarađuje milijarde dolara na računalnim programima, na internetu je do sada gubio velike količine investiranog novca u pokušajima da sustigne korporaciju Google na tržištu online pretraživača. Microsoft je svojevremeno išao tako daleko da je ponudio 47,5 milijardi dolara za kupovinu pretraživača Yahoo! prije tri godine, ali je Yahoo! to odbio. Zanimljivo je kako Yahoo! danas vrijedi tek polovicu Microsoftove ponude.

 Microsoft je ponudio 47,5 milijardi dolara za Yahoo!, a Yahoo! ga je odbio. Danas Yahoo! vrijedi pola tog iznosa. 

Prema navodima Wall Sreet Journala, ako posao bude sklopljen, objava će slijediti do kraja ovog tjedna, no do tada valjamo ipak biti malo suzdržani, jer su se u povijesti izjalovili mnogi pokušaji kupnje Skypea, uključujući i ponude koje su dali Facebook, Cisco Systems i Google.

Nadajmo se samo kako Microsoft neće ograničiti dosadašnje besplatne usluge Skype servisa, mada nas, iskreno, ni to ne bi previše iznenadilo.

Vezani sadržaji
Ključne riječi internet Microsoft Skype Yahoo!
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam