Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.05.2011. 12:52

Računarstvo u oblaku 

EU želi čim bolje iskoristiti cloud computing

Internetsko javno savjetovanje EU o cloud computingu potrajat će se do 31. kolovoza.

EU želi čim bolje iskoristiti cloud computing

Prikupljeni odgovori nakon javnog savjetovanja EU o cloud computingu bit će osnova za pripremu europske strategije na području računarstva u oblaku, koju će komisija predstaviti 2012. godine.
Računarstvo u oblaku je uporaba informacijskih usluga i rješenja preko interneta bez potrebe za kupovinom novih poslužitelja ili instaliranjem dodatnih programa na lokalno računalo tj. uređaj s kojega korisnik radi ili pristupa internetu. Računarstvo u oblaku već se naveliko koristi na primjer kod usluga internetske elektroničke pošte.
Tvrtkama, posebice malim i srednje velikim, takvo računarstvo može pomoći da znatno smanje troškove za informacijsku tehnologiju, a uprave zbog učinkovitije uporabe strojne opreme mogu smanjiti troškove usluga i uštedjeti energiju.

 koristi računarstva u oblaku pri smanjenju troškova, poboljšavanju usluga i otvaranju novih poslovnih mogućnnosti me oduševljavaju 

Neelie Kroes

Ovo je područje od sve većeg značaja te će usluge u oblaku prema očekivanjima do 2014. u Europi ostvarilti prihod u visini od gotovo 35 milijardi eura, poručuju iz Bruxellesa. Stoga je poticanje postavljanja odgovarajućih uvjeta za što boljim iskorištavanjem prednosti razvoja na tom području jedna od mjera koje predviđa Digitalna agenda za Europu.
“Moguće koristi računarstva u oblaku pri smanjenju troškova, poboljšavanju usluga i otvaranju novih poslovnih mogućnnosti me oduševljavaju. Za što bolje iskorištavanje tih mogućnosti potrebna nam je dobra strategija na području računarstva u oblaku.” – izjavila je Neelie Kroes, potpredsjednica Europske komisije odgovorna za digitalnu agendu.
Rezultati savjetovanja bit će temelj za pripremu europske strategije na području računarstva u oblaku, koju će komisija predstaviti 2012. godine. Svrha strategije bit će pojasniti pravne uvjete za širenje računarstva u oblaku u Europi, potaknuti razvoj konkurentnog europskeg sektora i tržišta na području računarstva u oblaku te olakšati uvođenje inovativnih usluga na području računarstva u oblaku za državljane i tvrtke.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam