Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.05.2011. 23:00

Uz Dan Europe  

EK želi novu arhitekturu interneta

Europska komisija pokreće internet projekt vrijedan 600 milijardi eura

EK želi novu arhitekturu interneta

Projektom vrijednosti 600 milijuna eura EK pokreće prvu fazu javno-privatnog partnerstva kojim želi oblikovati novu arhitekturu interneta. “Internetsko gospodarstvo će se do 2014. povećati na 5,8 posto bruto domaćeg proizvoda tj. na gotovo 800 milijardi eura, iako smo tek na početku doba interneta,” rekla je europska povjerenica za digitalno društvo Neelie Kroes i dodala da Europa mora iskoristiti sve svoje mogućnosti kako bi očuvala vodeći položaj u tom sektoru.
Europska komisija će javno-privatnom partnerstvu u razdoblju od pet godina osigurati 300 milijuna eura sredstava, a isti udio dodat će europske istraživačke organizacije, javni sektor i industrija. Prva faza partnerstva odvijat će se tijekom ove i sljedeće godine.

 internetsko gospodarstvo će se do 2014. povećati na 5,8% bruto domaćeg proizvoda 

Neelie Kroes

Europska komisija će u tom razdbolju izdvojiti 90 milijuna eura, a toliko će dodati i drugi partneri u projektu, poručili su iz Bruxellesa. U drugoj fazi u razdoblju 2013-2014 održat će se opsežni testovi inovativnih i kompleksnih internetskih usluga i aplikacija na brojnim područjima u cijeloj Europi, a treći stupanj u razdoblju 2014-2015 bit će posvećen pretvaranju testova u plodne digitalne ekosustave i njihovom povezivanju s regionalnom inovacijskom politikom.
Prijenos podataka preko svjetske mreže svake se godine povećava za 60 posto. Internet je već sada nepogrešiv za provođenje brojnih osnovnih usluga, a nove usluge na području mobilnosti, ušteda energije, zdravstva i uprave potaknut će razvoj novih aplikacij, koje do sada nismo ni zamišljali, pojašnjavaju iz Bruxellesa.
U okviru partnerstva proučit će osam područja, na kojima bi podatkovna revolucija mogla potaknuti inovacije i nastanak novih radnih mjesta u branšama mobilnih tehnologija i programske opreme te u uslužnom sektoru. Na projektu surađuju 152 različite organizacije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam