Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.10.2017. 15:21

Promo članak 

8 hackova za novi pametan TV

Nova era pametne televizije stigla je u Hrvatsku!

8 hackova za novi pametan TV

Disclaimer: Ne radi se o novom pametnom televizoru, već o pametnoj digitalnoj IPTV televiziji, koju je prvi u Hrvatskoj nedavno predstavio Iskon. Doduše, uz ovakvu televiziju koja vam sistematizira, sortira i preporuča sadržaje, prefiks „Smart“ na vašem televizoru postaje samo zgodna dodatna opcija…

Po čemu je poseban pametan IPTV?

Novopredstavljeni Iskon.TV uči što volite gledati i na temelju vaših navika na početnom ekranu odmah po paljenju televizora preporuča TV emisije, filmove, prijenose i nove nastavke serija koje već pratite, kao i sadržaje koji bi vam se tek mogli svidjeti.Machine learning na djelu i u vašem domu – ovo nikako ne može biti loše!  

Njegova druga najveća prednost je napredna tražilica TV sadržaja. U moru od +100 kanala i oko 10.000 sadržaja koji su dostupni u svakom trenutku, netko se napokon sjetio sve obuhvatiti u jednu Pretragu. Želite li, primjerice, baš sad pogledati Simpsone (a nemate pojma na kojim se kanalima i kada sve prikazuju), jednostavno ćete doći do njih – rezultat će vam ponuditi pokretanje bilo koje od epizoda emitiranih na TV-u u posljednjih tjedan dana.

Novi Iskon.TV sa sustavom sistematizacije, pretrage i osobnih preporuka TV sadržaja je besplatan, a algoritam koji stoji u njegovoj pozadini razvijen je u suradnji s tvrtkom Think Analytics, svjetskim big data liderom i prvim partnerom Google-a.

Bili smo među prvima koji su isprobali novi Iskon.TV i otkrili još (najmanje) 10 dosad nespomenutih opcija prvog hrvatskog pametnog IPTV-a. Krenimo redom! 

#1 Preporuke sličnih sadržaja

Sadržaj koji vam se sviđa nije jedino što će vam novi Iskon.TV preporučiti. Na početnom će vam ekranu podjednako izlistavati i sadržaje koji su slični preferiranima: na temelju sličnosti po žanru, redatelju, glumcu, voditelju te prema preferencijama ostalih korisnika diljem svijeta čiji je TV ukus sličan vašemu. Ovo je savršeni uvod u otkrivanje novih emisija, kanala i formata koje dosad možda niste ni doživjeli a sigurno bi vam se svidjeli.

#2 Različito doba dana – različite preporuke

U različito doba dana doma gledate različite sadržaje. To rade i drugi ukućani, čiji se TV ukus ne preklapa s vašim. No, da se djeci ujutro ne bi preporučivale „Ralje 2“ (ili da vi ne tražite omiljene horor filmove među preporukama Spužve Boba ili Scooby Doo-a koje klinci gledaju u jutarnjem terminu), novi Iskon.TV u obzir pri izradi preporuka uzima i doba dana u kojem se različiti sadržaji gledaju. Postoje jutarnji, dnevni i večernji profil, svaki sa svojim setom preporuka.

#3 Ubrzano učenje uz opcije „Sviđa mi se“/ „Ne sviđa mi se“

Bilo koji preporučeni sadržaj koji baš nije pogodio vaš TV ukus možete instantno ukloniti s početnog TV zaslona na način da u njegovom opisu pritisnete opciju „Ne sviđa mi se“. Novi Iskon.TV će to upamtiti i zauvijek vam prestati sugerirati isti, bez obzira na njegovu eventualnu sličnost sa sadržajima koje inače volite. Gledate li inače kriminalističke serije, samo ne podnosite poručnika Horatia Cainea, novi Iskon.TV će vam nakon unlike-anja iz preporuka isključiti CSI: Miami, no ostaviti sve druge krimi serije.

S druge strane, ako ste u „live“ emitiranju uhvatili neki novi serijal koji vam se svidio (i voljeli bi ga odmah imati u svojim preporukama), odaberite opciju „Sviđa mi se“ u opisu i odmah ubrzajte učenje svojeg algoritma.

Opcije emisije 01

Odabirom željenog sadržaja otvaraju se opcije gledanja, snimanja i detaljnijeg opisa, a pritiskom na „Sviđa mi se“ ili „Ne sviđa mi se“  određujemo želimo li ga ubuduće imati preporučenog.

#4 Korisnička traka „Moj sadržaj“

Jedna od korisničkih traka koje se nalaze na početnom, nultom kanalu novog Iskon.TV-a nazvana je „Moji sadržaji“. U nju spremate sve sadržaje koje ste stavili snimati, koje ste dodali u Favorite prilikom pretrage preporuka ili ste ih kupili u Iskon ili HBO videoteci. Savršena je opcija za one kojima stare navike teško umiru te odličan podsjetnik za sve one „sad ne stignem, no pogledat ću kasnije“ trenutke.

#5 Više traka – više sadržaja!

Osim „Moji sadržaji“, početni ekran novog Iskon.TV-a sadrži još nekoliko kategorijskih traka s preporučenim sadržajima. Traka „Za mene“ prikazuje preporučene sadržaje koji bi vas najviše mogli zanimati u određenom trenutku. Traka „Razno“ sadrži sve ostale sadržaje koji se gledaju povremeno, ali vam u ovom trenutku moguće nisu prvi izbor.  

#6 Tu se još nalaze potkategorije sadržaja koje je novi TV prepoznao kao omiljene/najčešće gledane. Hoće li to biti Vijesti, Nogometne utakmice, Humoristične serije, Kulinarstvo ili Akcijski filmovi – ovisi isključivo o vama tj. onome što volite gledati. Ove linije se također mijenjaju ovisno o sadržaju koji se gleda u određeno doba dana.

#7 Pametan prikaz praćenog serijala

Ako redovito pratite neku od fantastičnih HBO serija ili National Geographic dokumentarni serijal, novi Iskon.TV će vam preporučiti zadnju nepogledanu epizodu istog. Npr. pogledali ste predzadnju epizodu sedme sezone kultne Igre Prijestolja pa vas u preporukama upravo čeka zadnja epizoda te serije. 

#8 Pretraživanje po više kriterija

Već smo spomenuli da novi Iskon.TV sadrži i naprednu tražilicu koja omogućuje pretragu svih dostupnih sadržaja. Ono što ćete tek otkriti jest činjenica da je pretraga moguća po naslovu na nekoliko jezika, po omiljenim glumcima, žanru, čak i omiljenim redateljima! Brzo i jednostavno možete doći do svih dostupnih TV sadržaja u kojima glumi Al Pacino ili su ih režirali vama omiljeni Steven Spielberg ili Christopher Nolan.

SEARCH screen 01

 

Upisom neke od ključnih riječi u novu tražilicu, dobit ćete pregled svih sadržaja koji ju uključuju a dostupni su vam za gledanje – bez obzira emitiraju li upravo, jesu li snimljeni ili dostupni u videoteci, i to na nekoliko jezika.

#9 Potkategorije

Na novom Iskon.TV-u postoje čak 94 potkategorije sadržaja, u koje se svrstava baš sve što je u zadnjih tjedan dana emitirano na televiziji, kao i svi sadržaji iz videoteke. Odabirom potkategorije „Kulinarstvo“ dobivamo pregled svih TV emisija sa srodnim sadržajem: od Gordonove Paklene kuhinje na RTL-u, preko kulinarskih show-ova Jamiea Olivera na Food Networku, sve do odličnog serijala No Reservations Anthonyja Bourdaina na Discoveryju. Ovo je odlično za trenutke kada znate što biste otprilike gledali, ali ste još daleko od konkretne ideje.

Zaključak? Zahvaljujući ovako pametnom IPTV-u, televizija je ponovno rođena. Bjesomučno listanje kanala pada u zaborav. Doduše, uz novi Iskon.TV se ne morate oprostiti od „Live“ načina gledanja. I dalje vam je dostupno tzv. linearno gledanje kanala, dok vas pritisak na tipku 0 na daljinskom upravljaču vodi u svijet novog Iskon.TV-a. To nas dovodi i do zadnjeg, hacka #10: u Postavkama novog Iskon.TV-a možete odabrati što želite na početnom ekranu nakon paljenja televizora (novi ili običan Iskon.TV), te mijenjati način gledanja iz vama preporučenih sadržaja do općenitih koji se rado gledaju u Hrvatskoj i šire. Želite li istražiti još detalja budućnosti televizije, svakako posjetite stranicu novog Iskon.Tva-: https://www.iskon.hr/Novi-Iskon-TV

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam