Nalazite se
  • Lifestyle
  • Angela Merkel otvorila gamescom 2017
Članak
Objavljeno: 23.08.2017. 11:10

gamescom 2017 

Angela Merkel otvorila gamescom 2017

Njemačka kancelarka i Age of Empires 4 obilježili prvi dan najvećeg europskog sajma digitalne zabave.

Angela Merkel otvorila gamescom 2017

Današnji klinci su premladi da se sjećaju, ali za nas stare Age of Empires 2 bio je pojam video igre. Na legendarnom multiplayeru stvarala su se prijateljstva ili ružno prekidala, a single-player nam je služio kao zabavna dopunska nastava iz povijesti. Bila je to jedna od najpopularnijih igara na ovim prostorima, a i šire. Stoga ne čudi što su developeri i mediji prvog dana gamescoma u neformalnim razgovorima često spominjali četvrti nastavak, bez velike pompe najavljen tek noć prije. 

Gužve uoči otvaranja gamescoma

Prvi dan gamescoma po običaju je rezerviran samo za predstavnike industrije i medija, s iznimkom malog broja posjetitelja koji lutrijom mogu doći do ulaznica, pa je prostorom vlada ležerna atmosfera. Ovo je jedan jedini dan na njemačkom sajmu video igara kad možete doći u miru, stati u red čekanja za omiljenu igru i isprobati ju relativno brzo. Doduše, provjere na ulazima ove godine bile su mnogo strože, i to radi dolaska Angele Merkel, koja je nekoliko sati poslije i "službeno" otvorila gamescom. 

1

Parole poput "video igre su kulturni proizvod, jednako vrijedan kao glazba i filmovi",  "želimo učiniti video igre velikim izvoznim proizvodom" ili "video igre su odličan alat za edukaciju mladih za novo digitalno doba" zvuče kao znanstvena fantastika u Hrvatskoj, no zato su se vrlo jasno čule s pozornice u Konrad Adenauer dvorani, gdje su, uz njemačku kancelarku, govore održali Felix Falk, direktor BIU-ja (op. a., njemačko udruženje industrije video igara) te Armin Laschet, ministar predsjednik North Rhine-Westphalia regije. 

8

"Računalne i video igre su od ključne važnosti kao kulturni proizvod, kao pokretač inovacija i kao ekonomski faktor, zbog čega sam rado došla u Köln da preporučim ovu razvijajuću industriju.", istaknula je Merkel. Njemačka kancelarka je zatim otišla na mini-turneju sajmom, gdje je obišla štandove Ubisofta, Sonyja, GIANTS Softwarea i Microsofta. Kao što ste mogli primijetiti, njemački developeri nisu bili na popisu. Naime, osim Cryteka, koji je trenutno u velikoj krizi i upitno je hoće li se održati, Njemačka se ne može pohvaliti velikim imenima u industriji. 

6

Mnogi developeri za tu situaciju krive upravo njemačku vladu, koja po njima nije iskazala dovoljno razumijevanja i potpore industriji video igara. Želje, preporuke i mišljenja njemačkih developera Angeli Merkel osobno su uputili predstavnici studija Yager (Biomutant) i Studio Fizbina (The Inner World).

Hoćemo li dočekati da jednog dana Infogamer u Zagrebu otvori hrvatski premijer teško je reći. Možda bi trebao uzeti nekog gamera za savjetnika :)

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam